Heeft u een nieuwe of een jong gebruikte auto gekocht? Of heeft u een auto die een verhoogt risico heeft op diefstal? Dan eist de verzekering vaak een alarmsysteem op uw auto die voldoet aan het SCM keurmerk. Daarvoor bent u bij FOPPEN mobility support op het juiste adres!
Afhankelijk van welke klasse uw verzekering voorschrijft, maken wij een scherpe prijsopgave. Na akkoord maken wij een afspraak om het systeem in te bouwen en zorgen wij ervoor dat u de juiste certificaten krijgt voor uw verzekering. Nadat de verzekering de certificaten van uw voertuig in handen heeft, maken zij de verzekering definitief. Normaliter moet uw auto binnen twee weken na overschrijving voorzien zijn van het door hun vereiste alarmsysteem. Hieronder een kleine samenvatting van de verschillende klassen die er te verkrijgen zijn en wat er dan precies mee bedoelt word.
Klasse 1
Bij deze klasse is uw auto voorzien van een startonderbreker, dat wil zeggen dat de auto niet gestart kan worden zonder dat de sleutel word gebruikt. In de sleutel zit een transponder verwerkt, met een code hier in geprogrammeerd. Tijdens het starten zal de auto deze code lezen uit de sleutel en daarmee de startonderbreking opheffen als deze code word herkent. Deze onderbreking is op twee plekken ingebouwd, denk hierbij aan bijvoorbeeld een startmotor die niet aangestuurd word samen met de brandstoftoevoer van de motor. Auto’s uit de EU, die in of na 1998 zijn gebouwd beschikken vrijwel allemaal al over aan startonderbreker. Mocht dit het geval zijn, dan is het vaak al voldoende om dit enkel te testen en te certificeren. Hier hoeft in de meeste gevallen dus niks achteraf voor te worden ingebouwd. Of dit nodig is, is afhankelijk van de KIWA, zij geven aan welke types al zijn voorzien van de startonderbreker.

Klasse 2
Deze klasse is een stap verder dan alleen de klasse 1, bij deze klasse is er namelijk ook sprake van voertuigbeveiliging. Boven op de startonderbreker, zijn nu ook alle te openen deuren beveiligd en is er een interieurdetectie aanwezig. Mocht er een inbreker zijn die een deur forceert en opent terwijl het alarm er op staat, dan zal de noodstroomsirene een akoestisch geluid geven. Tevens zal de interieurdetectie waarnemen dat er een persoon in de auto aanwezig is, ook hierdoor zal het alarm af gaan. Boven op de startonderbreker van klasse 1, word er bij een klasse 2 nog eens een extra onderbreking gemaakt. Ten tijden van het afgaan van het alarm zal deze dus ook in werking treden. Mogelijk is uw auto al voorzien van een door KIWA erkend klasse 2 alarmsysteem, dan is het alleen een kwestie van het controleren op de werking en het certificeren van het af-fabriek alarm.

Klasse 3
Vanzelfsprekend gaat klasse 3 weer een stap verder dan zijn voorganger. Nu is het alarmsysteem namelijk verder uitgebreid met een hellingshoekdetectie. Bij het inschakelen van het alarm, zal het alarm eerst zichzelf nul stellen. Dat wil zeggen dat het alarm eigenlijk zijn hellingshoek ijkt, op de manier zoals deze op dat moment geparkeerd staat. Mocht er tijdens het ingeschakelde alarm een verandering optreden in de hellingshoek, dan zal het alarm afgaan. Wanneer zou dit voor kunnen komen? Nou, stel uw auto word afgesleept door eventuele autodieven, of uw auto word opgekrikt om uw wielen te stelen. In beide gevallen zal het alarm af gaan. Deze klasse is dus eigenlijk een uitbreiding op de klasse 2, en is ook de meest voorkomende eis van een verzekeraar.
Klasse 4
Een klasse 4 alarmsysteem is niet te vergelijken met voorgaande systemen. Bij deze klasse is het namelijk zo dat er een extra onderbreking word gemaakt waardoor het zelfstandig verplaatsen van uw auto onmogelijk word gemaakt. Deze onderbreking word aangestuurd vanuit een eenheid die verbonden is met een P.A.C. (Particuliere Alarm Centrale). Deze centrale kan op afstand de onderbreking in-/ uitschakelen op momenten dat zij twijfelen of de auto abnormaal gedrag vertoont. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verplaatsen van het voertuig, terwijl deze niet op contact staat. Dit gebeurt regelmatig als auto’s bij klanten worden opgehaald door garagebedrijven op een aanhanger. Vervolgens wil de auto dus niet meer starten, dit komt in de meeste gevallen door de oplettendheid van de P.A.C. die hebben gezien dat de auto is verplaatst zonder dat deze daar zelf naartoe gereden is. Afhankelijk van de cataloguswaarde is het mogelijk dat de verzekering dit systeem eist. Goed om te weten is dat deze klasse alleen gecertificeerd kan worden i.c.m. een abonnement op de Alarm Centrale. Mocht het abonnement worden opgezegd dan vervalt dus ook het certificaat omdat het systeem op dat moment niet meer aan de eisen voldoet.

Klasse 5
Mocht de verzekering om een klasse 5 vragen, dan is dit niks minder dan een koppeling tussen de klasse 3 en klasse 4. Mocht de auto niet over een af-fabriek systeem beschikken van één of beide dan zullen dus beide klassen moeten worden ingebouwd en zal er een koppeling gemaakt moeten worden. Wat is nou die koppeling? Hier word letterlijk mee bedoelt dat deze aan elkaar worden geschakeld. De klasse 4 word in dit geval door de klasse 3 op de hoogte gebracht dat het alarm afgaat. De klasse 4 zal de extra onderbreking inschakelen, net als de klasse 3, maar zal ook een bericht sturen naar de P.A.C. dat het alarm af gaat. Hierna zal de centrale contact opnemen met de berijder van de auto, of het een terecht alarm is of dat deze mogelijk onterecht is ingeschakeld door eigen toedoen. Aangezien de klasse 4 is voorzien van een GPS is de auto ook nog eens te traceren. Dit is daarom ook één van de meest uitgebreide systemen.

Klasse TV
Een terugvindsysteem, oftewel een klasse TV, is een systeem wat verborgen geïnstalleerd word in uw auto. Over het algemeen word hier om gevraagd in combinatie met een klasse 3, als een klasse 4/5 net niet nodig blijkt te zijn. Het terugvindsysteem is in de vorm van een peilzender ingebouwd in uw auto op een willekeurige plek. Het dient er voor te zorgen dat uw auto kan worden terug gevonden op het moment dat de autodieven het alarm al onklaar hebben gemaakt. Dit systeem is niet 24/7 online, maar zal in een bepaalde cyclus verbinding zoeken en zijn locatie uitzenden. Dat dit in een bepaalde cyclus gebeurt is bedacht om de “scanners” die de autodieven tegenwoordig hebben, te slim af te zijn.
Klasse KE01
In tegenstelling tot alle voorgaande klassen, is dit een systeem wat alleen betrekking heeft op de sleutels van de auto. De nieuwere auto’s zijn al voorzien van deze extra veiligheid, maar de oudere nog niet. Bij deze auto’s blijft de sleutel constant actief waardoor het signaal van deze sleutel kan worden afgevraagd als iemand binnen een bepaalde afstand is. Autodieven zijn hiervan op de hoogte en hebben iets bedacht waarmee ze op een simpele manier uw auto mee kunnen nemen zonder te hoeven inbreken. Deze methode heet “relay-attack”, het woord zegt het al een beetje, het is het verlengen van het signaal. Zij gaan in een tweetal te werk, één van hen staat bij uw auto, de andere staat met een grote (zelfgemaakte) antenne bij de voordeur van uw woning waar u mogelijk de autosleutel heeft. Door deze “zender” en “ontvanger” methode, kan de auto worden geopend met het signaal van de sleutel, en in de meeste gevallen zelfs gestart! Door deze simpele KE01 toe te passen, komt er een chip in uw sleutel, waardoor de sleutel in “slaap” gaat als deze een tijd geen beweging heeft gedetecteerd.
